Benvinguts al nostre espai. O millor dit, al vostre espai, perquè aquest és un espai per vosaltres, per tots els amants de la literatura.

Què us trobareu aquí? Què és, amb tot el que la xarxa ofereix a tots els nivells per tothom, el que nosaltres podem aportar de nou a dins un món tan vast com aquest, el món literari? Doncs una cosa molt senzilla: Que tots nosaltres, els autors d’aquesta web, som de casa. Parlarem de moltes coses; dels best-sellers que us agraden, dels gèneres que més us interessen, de les novetats literàries, dels grans clàssics... Posarem al vostre abast totes les nostres aportacions: articles de diferents temes, contes, novel·les i narracions, còmics i il·lustracions, perquè conegueu la nostra obra i, fins i tot, ens feu arribar la vostra perquè puguem compartir-la i conèixer-la.

Com farem tot això? Doncs mitjançant els vostres comentaris. Així podrem saber quins temes us interessen més, per orientar les nostres publicacions setmanals als vostres gustos, per parlar dels temes que realment us resultin interessants. I amb les vostres critiques als nostres escrits ens ajudareu a créixer com escriptors.

El nostre desig és, per sobre de tot, fomentar el vostre interès per la literatura, ja que només la lectura ens transporta de manera duradora a altres espais, a altres universos; la lectura, com cap altra cosa, ens ensenya l’empatia i ens culturitza, ens fa enamorar-nos, plorar, riure i viure a dins del cap d’altres persones com res més ho aconsegueix.

Per tot això, us convidem a tots vosaltres a prendre amb nosaltres un cafè a la plaça.

Us esperem.

domingo, 19 de abril de 2015

Sant Jordi hipster

Com  passa el temps! Fa gairebé un any que varem començar aquesta aventura del blog "Un cafè a la plaça". Per celebrar-ho, els nostres col.laboradors han fet una serie de treballs per compartir amb tots vosaltres; els dibuixants han dibuixat, els escriptors han escrit, tot plegat amb motius de la propera festa de Sant Jordi que està al tocar, cadascún d'ells guiant-se de les seves pròpies inspiracions i emocions sobre aquesta diada tant important per tots els artistes i escriptors. Anirem compartint tots aquests treballs al llarg d'aquesta setmana amb tots vosaltres, esperant de tot cor que us agradin.
És curiós com ha anat canviant la tradició, o més ben dit, com canvíen totes les tradicions, tot i que tinguem la impressió de que no és així, de que tot continua sempre igual.
      La llegenda de Sant Jordi, patró d'Anglaterra, de Catalunya, de Càceres, Aragó, Balears i un llarg etcètera de llocs, la tenim tots ben present. No us l'explicaré (hi confio que d'això se'n encarregui l'Olga Caballero, la nostra experta en contes i llegendes). No més dir el que és obvi; un sant, una ànima blanca i neta, lluita i venç un drac, un dimoni, una ànima negra. Una història explicada milers de vegades de moltíssimes maneres a la literatura, al cinema i a tot l'imaginari popular. Però ara, Sant Jordi s'ha tornat hipster.
      Per alguna raó que se'm escapa, ara està mal vist això de matar al drac. A l'escola, es considera massa fort explicar això als nens, de manera que ara  el drac és un pobre drac, pobret, que no té amics i per això és dolent, i Sant Jordi el fa fora del poblet amb la promesa que mai més serà dolentot. De vegades, fins i tot es fa amic seu i juguen tots dos amb la princesa. Potser a vosaltres això us sembla fantàstic. A mi no.
      Si expliquem la llegenda, l'expliquem. Si creiem que no és apta per menors, doncs expliquem una altra cosa, ens inventem contes de roses i llibres i passem de Sant Jordi. I, en la meva modesta opinió, no hi veig res de tòxic en ensenyar als nens que hi ha conductes socialment dolentes per la convivència que s'han de combatre amb energia, com ara segrestar noies o menjar-se el pa dels pobres. No hi veig cap problema en que els nens identifiquin el mal, el personifiquin i entenguin que s'ha de derrotar. I em sembla, per la meva experiència com a educadora infantil, que els nens tampoc el veuen, el problema. Més aviat és cosa nostra, que sovint confonem la bona educació amb la sobreprotecció. 
      Bé, jo m'estimo més el Sant Jordi ferm, valent i fort que combat i guanya al drac. I a qui li agradi més la versió tobeta, doncs també el felicitem aquesta festa de la cultura. Una abraçada i feliç Sant Jordi a tothom.


                                                  Gemma Minguillón
      

1 comentario :