Benvinguts al nostre espai. O millor dit, al vostre espai, perquè aquest és un espai per vosaltres, per tots els amants de la literatura.

Què us trobareu aquí? Què és, amb tot el que la xarxa ofereix a tots els nivells per tothom, el que nosaltres podem aportar de nou a dins un món tan vast com aquest, el món literari? Doncs una cosa molt senzilla: Que tots nosaltres, els autors d’aquesta web, som de casa. Parlarem de moltes coses; dels best-sellers que us agraden, dels gèneres que més us interessen, de les novetats literàries, dels grans clàssics... Posarem al vostre abast totes les nostres aportacions: articles de diferents temes, contes, novel·les i narracions, còmics i il·lustracions, perquè conegueu la nostra obra i, fins i tot, ens feu arribar la vostra perquè puguem compartir-la i conèixer-la.

Com farem tot això? Doncs mitjançant els vostres comentaris. Així podrem saber quins temes us interessen més, per orientar les nostres publicacions setmanals als vostres gustos, per parlar dels temes que realment us resultin interessants. I amb les vostres critiques als nostres escrits ens ajudareu a créixer com escriptors.

El nostre desig és, per sobre de tot, fomentar el vostre interès per la literatura, ja que només la lectura ens transporta de manera duradora a altres espais, a altres universos; la lectura, com cap altra cosa, ens ensenya l’empatia i ens culturitza, ens fa enamorar-nos, plorar, riure i viure a dins del cap d’altres persones com res més ho aconsegueix.

Per tot això, us convidem a tots vosaltres a prendre amb nosaltres un cafè a la plaça.

Us esperem.

jueves, 15 de mayo de 2014

Perdonen que no me siente

Decía el gran Marx (Groucho, claro; el otro tenía mucho menos sentido del humor) que es más fácil hacer reir que hacer llorar. Tal afirmación venía a cuento de que jamás una película de humor ha estado galardonada con un Óscar, de la cual cosa se quejaba el genial humorista. En el campo literario ocurre exactamente lo mismo; libros de humor, aparte del Quijote, son despreciados y tomados como simple divertimento, mientras los dramas más infumables y lacrimógenos son tenidos como grandes obras. Sin embargo, otros libros de excepcional calidad han quedado en la sombra, aún siendo de grandes autores, por su naturaleza festiva. Tal es el caso de "El jugador", de Fedor Dostoievski, que narra las aventuras de un adicto al juego de azar en una ciudad ficticia llamada Roulettenbourg, por ejemplo. El autor tuvo que hacer su libro en un plazo determinado para poder cobrarlo y pagar unas deudas de juego; la cosa tiene su gracia, vista desde fuera. De modo que Dostoievski, un autor que nos revela en sus obras la zona más cruenta del alma humana hasta dejarnos sin dormir pensando en algunas de sus escenas, era un ludópata consumado que escribió un libro humorístico riéndose de sí mismo, cosa que los lectores de "Los Hermanos Karamazov" o "Crimen y Castigo" jamás habrían esperado de él. 
       También podríamos hablar de Thomas Mann y su "Confesiones del estafador Félix Krull" como ejemplo de obra humorística, aunque también maestra, como cabe esperar de un autor de tal talla;  de Aristófanes y "Las nubes", una comedia sobre la filosofía en que un filósofo se dedica a inculcar todo tipo de insensateces en la mente de los jóvenes. El propio Aristóteles escribió sobre la risa como algo que causaba placer en sí mismo, sin mayores expectativas. Tomémonos, pues, el humor en serio; toda buena obra literaria tiene alguna escena cómica, alguna situación que nos hace, como mínimo, sonreir. Dejemos de menospreciar el humor en la literatura y valoremos, más bien, la dificultad de hacernos reir y el triunfo que supone para cualquier autor conseguirlo. 

                                                           Gemma Minguillón

No hay comentarios :

Publicar un comentario