Benvinguts al nostre espai. O millor dit, al vostre espai, perquè aquest és un espai per vosaltres, per tots els amants de la literatura.

Què us trobareu aquí? Què és, amb tot el que la xarxa ofereix a tots els nivells per tothom, el que nosaltres podem aportar de nou a dins un món tan vast com aquest, el món literari? Doncs una cosa molt senzilla: Que tots nosaltres, els autors d’aquesta web, som de casa. Parlarem de moltes coses; dels best-sellers que us agraden, dels gèneres que més us interessen, de les novetats literàries, dels grans clàssics... Posarem al vostre abast totes les nostres aportacions: articles de diferents temes, contes, novel·les i narracions, còmics i il·lustracions, perquè conegueu la nostra obra i, fins i tot, ens feu arribar la vostra perquè puguem compartir-la i conèixer-la.

Com farem tot això? Doncs mitjançant els vostres comentaris. Així podrem saber quins temes us interessen més, per orientar les nostres publicacions setmanals als vostres gustos, per parlar dels temes que realment us resultin interessants. I amb les vostres critiques als nostres escrits ens ajudareu a créixer com escriptors.

El nostre desig és, per sobre de tot, fomentar el vostre interès per la literatura, ja que només la lectura ens transporta de manera duradora a altres espais, a altres universos; la lectura, com cap altra cosa, ens ensenya l’empatia i ens culturitza, ens fa enamorar-nos, plorar, riure i viure a dins del cap d’altres persones com res més ho aconsegueix.

Per tot això, us convidem a tots vosaltres a prendre amb nosaltres un cafè a la plaça.

Us esperem.

martes, 24 de marzo de 2020

L'Agneta de Caldetes





 Alta, grossa, homenenca coronada la cara amb un monyo canós, les grenyes sobre el front, desordenades, recordaven que en algun moment havien estat un serrell intencionat. 

L'Agneta, mostrava només tres dents en aquelles riotades emeses des de darrera el mostrador. 
—Ben bé en Joan pescador us perseguia en la vostra joventut —xerrava una veïna carregada amb un manat de bledes i dues botelles de vi blanc.
La botiga era petita, carregada de "detot". S'hi accedia a través d'una vella porta, on a la part superior senyorejaven uns quadrants de vidre verds i grocs i la resta de fusta es mantenia encrostada per el vernís, mostrant la seva antigor. Al baixar la maneta blanca de ceràmica, tot empenyent , la pròpia porta arrossegava una campaneta penjada del sostre que feia d'avisador. 
L'Agneta s'aixecava de la cadira ranquejant fins la botiga, mentre anava repetint: 
—Ja va!, ja va! ... 
I mentre es cordava el davantal i amb el somriure desdentat proferia un «bon dia!» sonor i animat. «En Joan pescador», pensava, «—Joan estàs aguaitant darrera la porta de la botiga? 
—No dona, es que passava per aquí i m'estava cordant la veta de l'espardenya» deia enrojolant-se una mica. 
—Ai Joan et veig tant sovint parat davant la porta de la botiga i ajupit... passa home, t'hauràs de canviar aquestes vetes tant velles» i l'aguaitava amb picardia. 
Miressis per on miressis no hi trobaves un pam de paret blanca. Eren tot prestatges, de dalt a baix, plens de tota mena de potingues, llaunes, botelles. A terra sacs de llegums, de grà, verdures, tomàquets, rotllos d'espart de fer fregalls, cubells de ferro amuntegats. Només les escombres contribuïen a una mica d'ordre visual, amb les canyes arrenglerades i paral·leles en un racó de la botiga, i ben lligades . 
—Vinga, de quant són aquests ous? -deia la veïna. 
-—Pots comptar dona que són bons, no veus quanta brutícia tenen encara? deia l'Agneta, rascant amb una ungla la mica de palla i merda incrustada sobre un dels ous. 
—Va, posa-me'n mitja dotzena. 
—Noia emporta-te'ls tots que només me'n queden deu. 
—A casa només en mengem un dia a la setmana Agneta, i som dos... sempre em toca llençar- ne després de comprovar que ràpidament suren amb la prova del got d'aigua. 
—Te'ls deixaré a preu de sis! 
—D'acord, com vulguis, doncs posa-me'ls. 
Mentre els anava embolicant amb destresa amb un parell de fulls de diari l'Agneta se'n anava amb els ulls a la prestatgeria més alta, evocant... 
« En Joan pescador...» 
«—Però si només m'arribes a l'alçada del nas Joan!, 
—Agneta sóc un bon home, treballador, cada dia surto amb la barca i torno carregat de tota mena de peixos... que més vols de mi?, podries deixar la botiga dels pares i viure com una princesa... 
—Princesa?, però si ja sóc una reina! la reina de la meva tenda, que més vull?», —somreia enjogassada, aleshores amb totes les dents posades una a una a causa de la seva joventut. 
Havia estat maca l'Agneta, pretesa per més d'un pescador. Llavors el seu serrell mostrava fils daurats entre la cortina rossenca de cabells. 
Li feia gràcia la persistència d'en Joan i per això li llençava parauletes, ara una dita, ara una floreta. Això li donava una mica de color a la fosca botiga, doncs de tant en tant i quan no hi havia ningú el deixava entrar per riure una estona. 
—Et va bé el paquetet que t'he fet amb els ous? ja el podràs portar? 
L'Agneta des de darrera el taulell no havia vist el cistell de palla esfilagarsat que havia deixat la seva veïna a ran de terra. 
—Dóna'm que porto cistell. Així que et dec? 
La botiguera, tragué un llapis curt i mossegat que tenia en un calaix de fusta darrere el taulell, i sobre un tros trencat de paper d'estrassa, anava anotant la suma de la comanda. 
—Mmmmmmmm, són tretze amb cinquanta, justes! 
La veïna ho deixà sobre la taula, abandonant també darrera seu la dringadissa de la campaneta quan sortia. 
Una estoneta més tard, no gaire, mentre l'Agneta abastia amb unes llaunes de sardines un petit buit d'una de les posts, veié una figura retallada en els vidres de la porta i aquella ombra poc a poc s'anava ajupint no sense dificultat. 
—Em penso que hauries de canviar aquests cordons o si més no fer-t'hi una doble llaçada, au!, entra un moment que no hi ha ningú ara. 


Maite Framis 18/02/2020 


No hay comentarios :

Publicar un comentario